Как да подкрепим увереността си с естествените махнизми, които ни е дала природата.

Марков Колеж Умствена интелигентност Leave a Comment

Да. Увереността е от определящо значение за успеха и щастието в живота ни. Успоредно с това, нашите наблюдения в Марков колеж показват, че много от хората, които започват да се занимават с личностно развитие, основното което търсят е повече увереност.
Именно по тези две причини, нашият екип навлезе сериозно в темата за самоувереността. Оказа се, че тя е доста дълбока тема. Самоувереността е комплексно понятие, което се дефинира и със самооценката и самочувствието ни – още две понятия – голяма каша, в която дори и специалистите се объркват. Освен това се извеждат и основни пречки пред изграждането на устойчива увереност, дефинират се нейни братовчеди, които могат да спасят положението при ситуации на неувереност, както са ясни и навиците на уверените хора. Въобще – Вселена, която ние систематизирахме, подкрепихме с упражнения и създадохме 13-седмична он-лайн програма за изграждане на устойчива увереност.
Ако този въпрос стои сериозно за Вас е добре да му отделите няколко месеца и да го решите един път завинаги. Но до тогава, има някои прости неща, които можем да правим всеки ден и с тази статия имам целта да ви подкрепя в това.
Нашата природа е цялостна, личността ни има различни фасети и всяка от тях има своята интелигентност. Ние разполагаме във всеки един момент с тяло (невероятно чудо на природата), емоции (голям подарък от еволюцията), ум (онова нещо, което ни прави хора) и дух (може би най-висшето творение на тази природа). Да се научим да се възползваме от тази природа решава много други също толкова сериозни въпроси като увереността. А всъщност, за това не ни е нужно нищо навън от нас. Природата ни е дала всичко. Ето как можем да се възползваме от нея – можем да си създадем четири ритуала, които да изпълняваме всеки ден и така да поддържаме естествената си природа в оптимална кондиция. Смятам, че дори и само два от тях да си създадете, ще имате много награди от това.

 

ТЯЛОТО

 

На първо място е енергията, с която разполагаме. Увереността изисква енергия, която да ни задейства и то по определен начин. Много пъти сме склонни да се определяме с ниска увереност, но ако разполагаме с повече енергия нещата са различни. Имате ли ритуал за енергия? Всички имаме ритуал за енергия. И има само дава вида ритуали – за висока и за ниска енергия ;). Какъв е вашия? Създайте си предпоставки да имате повече енергия. Спете повече, хранете се умерено. Грижете се за това тяло и то ще ви награждава с енергия.

 

ЕМОЦИИТЕ

 

Следващото нещо, с което разполагаме е невероятен репертоар от емоции и психологически потребности. Ако увереността е условие да действаме и то по определен начин, бихме могли да я заместим естествено с емоциите, които преживяваме ежедневно. Всяка по интензивна емоция, независимо дали е позитивна или негативна е изключително могъщ импулс за действие. Е, разбира се, начина на действие е определящ за успеха, затова би било добре да ползваме позитивните емоции в ситуациите на неувереност. Всички познаваме добре радостта, веселостта, ентусиазма, благодарността, спокойствието… и добре или зле можем да ги възпроизвеждаме. Всички тези емоции ни правят по-смели в момента, в който ги изпитваме. И така, създайте си ритуал за радост  и това ще улесни многократно проявата ви на смелост. Отделяйте ежедневно поне по няколко минути за това съзнателно да се радвате на живота. Може да го правите веднага като станете, докато пиете кафе, по път за работа, между всеки две срещи или както си пожелаете. Това, освен че ви прави по-уверени веднага, е и доста приятно .


ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТЕН ВИДЕО-КУРС: „ИНСТРУМЕНТИ ЗА УВЕРЕНОСТ“


УМ

Това е нашия инструмент за „виждане“, изключителен подарък от природата. Е, както ножът може да се използва, за да се приготви нещо вкусно или да се нарани някой, така и нашия ум може да вижда възможностите, но и опасностите. Настройката на нашия ум води до това, че често без да осъзнаваме виждаме повече от едно или от другото. Виждайки предимно опасностите, унищожаваме увереността си колкото и да е тя. Така, че следващия ритуал е ритуал за възможности. С него можете да възпитате ума си да вижда предимно възможности. Прекрасна игра за завършек на деня е да отделите няколко минути да изследвате възможностите, които сте имали през деня, независимо дали сте се възползвали от тях. Е, няма да ви изненадам ако ви кажа, че е добре да намирате поне три нови възможности всеки ден.

И за десерт –

 

ДУХЪТ

 

Тук е нашата ценностна система и потребността ни от смисъл в живота. Знаем или не знаем, всички имаме ценностна система и сме родени с това да изградим такава.
Ценностите ни са регулатор за всичко, което правим. Те участват в нашите съзнателни и несъзнателни избори. Те са на „волана на личността ни“, всеки път когато избираме да направим или не дадено нещо и, много важно, когато избираме начина, по който да го направим. Именно затова, в дългосрочните и/или постоянни дейности в живота ни, е от ключово значение да свържем тези дейности с ценностите ни, както и да и да им придадем смисъл от по-високо (от конкретните резултати) ниво.
За всички дейности, в които не ни достига увереност, можем да я заместим със смисъл и стойност. Ако ви накарам сега да целунете една змия просто заради това да го направите, най-вероятно бихте ми отказали. Но, ако от това зависи здравето на детето ви, ще сте готови да го направите и три пъти. Така както природата ни е създала с потребност от смисъл, така се и пошегувала с нас да няма очевиден такъв в повечето неща. Така, че последния ритуал, който ви предлагам да си създадете е ритуал за смисъл. Отделяйте всеки ден по няколко минути да размишлявате върху смисъла на нещата, които правите. Размишлявайки, създавайте го. Медитирайте и/или се разхождайте в природата често и насищайте мислено онези неща, които отлагате да направите със смисъл и стойност. Съзнателно съгласувайте дейностите в живота си с ценностите, които имате.
И така. Всички ние – бели или черни, дебели или слаби, богати или бедни… сме изключително проявление на невероятната природа. Разполагаме с огромно богатство. Възползвайте се!