план за личностно развитие

Как да изградим план за личностно развитие?

Марков Колеж Умствена интелигентност Leave a Comment

“Никой не прави план как да бъде дебел, мързелив или глупав. Тези неща се случват, ако нямаш план!”

– Лари Вингер –

Защо се нуждаем от план за личностно развитие?

Някога пътували ли сте на почивка без абсолютно никакъв план?- Аз, да! И вместо да имам едно изпълнено с предизвикателства и споннтани дейности изживяване,в крайна сметка бях разочарована, защото се налагаше през цялото време да планирам по време на самата почивка.
Много е трудно да се наслаждаваш на пътуването, ако постоянно се нуждаеш да мислиш за това къде всъщност ще спиш, къде ще ядеш, и къде ще ходиш.
Много по-лесно е да пътуваш когато имаш поне някаква идея къде искаш да отидеш и как да изкараш. А това е още по-лесно, ако имаш по-детайлен план.
Това е подобно, като пътуването през живота. Много хора живеят изобщо без или с много малки планове, и затова не е изненада когато в даден момент в главата им изникне въпросът: “Как стигнах дотук?”
Ето защо, е важно да подготвим план предварително.

Джим Рон казва:
“Намирам за очарователно колко по-голямо старание хората влагат в планиране на почивката си, вместо на живота си. Може би това е така, защото бягството е по-лесно от промяната.”

Ако не планирате предварително, можете лесно да станете раздразнителни, неудовлетворени и разочаровани от своя живот. Има и още позитиви от това да имате план за личностното си рзвитие. Ако някога се почувствате изгубени, можете просто да погледнете в своя план и да си напомните къде искате да стигнете. Планът за личностно развитие е вашият гайд в живота!

Когато “развивате” живота си, и искате да го направите по-приятен и щастлив, имате нужда да знаете накъде сте тръгнали и кога ще стигнете там. Добрата подготовка намалява риска от грешки. Същото е с плана за личностно развитие – той увеличава възможностите вашият живот да върви в правилната посока.

Откъде да започнете?

На първо място, планът за личностно развитие ви помага да структурирате собствените си мисли. Ние поостоянно планираме и размишляваме в главата си, но много често пропускаме важни детайли и не създаваме реалистична стратегия, за да реализираме този план. Ето защо много “планове” остават просто наши мечти.
Планът за личностно развитие е процес, който съдържа определяне на това, което е важно за вас; това, което искате да постигнете; какви са вашите силни страни, които ще ви помогнат да псотигнете целите си; и какво се нуждаете да подобрите и развиете във времето.

Когато се развивате или създавате нещо ново, обикновено това поглъща целите ви нощи. Ето защо, е важно да се подготвите за това, че ще отнеме време да реализирате своя план. За да направите нещата по-лесни, е добра идея да имате свой личен шаблон на план за личностно развитие.

Шаблон на план за личностно развитие

Предлагаме ви един примерен шаблон, който ще ви помогне да структурирате своите мисли и да изградите стратегия за постигане на целите ви.
Ако искате да псотигнете нещо важно и голямо, се нуждаете от време за да изработите детайлен план за действие.
Има няколко важни неща, които следва да имате предвид когато създавате план за личностно развитие. Тези 9 стъпки ще ви помогнат да създадете истински добър и работещ план:

1. Дефинирайте своите цели
2. Приоритизирайте
3. Сложете краен срок
4. Разберете своите силни страни
5. Вижте възможностите и пречките
6. Развийте нови умения
7. Действайте
8. Намерете подкрепа
9. Измервайте прогреса

 

Дефинирайте своите цели

Какво е важно за вас? Какви нови умения искате да придобиете? Кои постижения ще ви направят по-щастливи? Имате ли неосъществени мечти, които сте готови да постигнете? Искате ли да отидете на следващото стъпало в кариерата си? Искате ли да започнете по-добра работа?

Първата стъпка е да определите своите цели, които са наистина важни за вас. Може да е нещо свързано с вашата работа, но може и да е нещо, което ще подобри личния ви живот (например: да свалите килограми, да започнете ново хоби/дейност, да научите нов език).

Стъпка 1: Напишете 5-10 цели, които за вас е важно да постигнете.

Приоритизирайте

 

Коя от всички записани цели е най-важна за вас? Това е вашата ключова цел, която ще бъде вашия фокус.

Може би искате да смените работата си или да постигнете добра физика, или да приодбиете нови умения.
Има ли някакви “прехвърляеми” умения (умения, които можете да прехвърлите в различни аспекти от живота си), които са важни за вашия успех? Например, ако искате да подобрите вашите комуникативни умения, това ще доведе до повишено доверие към вас, по-добри взаимоотношения и комуникация с другите, и дори успехи в работата (напр. повече успешни преговори и сделки).

Целта на плана за личностно развитие, е да ви помогне да разширите вашите знания, да придобите нови умения, или да подобрите важни сфери от живота си.

Стъпка 2: Добре разгледайте списъка с целите си и изберете онази, която е най важна за вас и върху която ще работите първо.

Сложете краен срок

Ако имате цел, но не знаете кога искате да я постигнете, шансовете да я постигнете клонят към нула. Също така, ако планирате да постигнете голям проект в много кратки срокове, отново, шансовете да го псотигнете са минимални. Когато планирате, е необходимо да бъдете реалист, конкретен, и да направите добри времеви хоризонти. Вместо да кажете
“ искам да бъда милионер един ден”, по-добре направите план за удвояване на приходите ви през тази година.

Колко време ще отнеме да псотигнете своята цел?- Когато сте поставили реалистична цел и е във времеви рамки, е много важно да си обещаете, че наистина ще я изпълните. Бъдете сериозни относно това. Ако вие не сте този, който приема насериозно плана си, никой друг не би бил.
Вместо да се фокусирате върху проблемите и пречките, които може да срещнете по пътя, мислете за това колко прекрасно ще е усещането когато постигенте целите си. Можете също така да дефинирате някакви награди, с които да се наградите, когато потигнете целта си.

Стъпка 3: Поставете крайни срокове

Разберете своите силни страни

 

Всеки на този свят е добър в нещо и има някакви способности/ силни страни в специфична сфера. Дори да не сте талантлив певец, актьор, артист, вие можете да бъдете добър родител, отличен слушател, или грижовна личност.

Кои са вашате ключови силни страни?

Ако не сте сигурни в отговора, тогава попитайте вашето семейство и приятели, хора, които ви познават добре. Попитайте ги: “Как мислиш, коя е моята най-силна страна?”. Може би ще останете изненадани от тяхните отговори. Вашите ключови силни страни са нещо, което ви прави уникални и специални. Никой не може да отнеме това от вас!
Да сте осъзнати за вашите силни страни е изключително важно за вашата увереност!
Може би сте добре-организиран, упорит, търпелив, интелигентен, смел, учите бързо, талантлив, креативен, дружелюбен…?

Стъпка 4: След като разберете силните си страни, запишете тези, които ще ви помогнат да псотигенете целта си.

Вижте възможностите и пречките

 

Вашето сегашно съзнание и навици могат да ви помогнат или да ви попречат да псотигнете целта си.
Кои от вашите навици или действия са пречки към постигане на целта ви? – Това са нещата, които трябва да спрете да правите.
Например, ако вашата цел е да живеете до 100 години, тогава трябва да спрете да пушите, да купувате буклучава храна, да спрете да се тревожите толкова много и т.н.

Запишете 5 неща, които се ангажирате да спрете да правите.

От друга страна, има нови неща, които са възможности за вас да постигнете целта си много по-лесно.

Кои дейности можете да започнете да правите, които ще ви помогнат да псотигнете целта си?

Ако искате да спестите повече пари, започнете например да менажирате парите си, като записвате разходите си. Така ще започнете да харчите по-малко и т.н.

Запишете 5 неща, които се ангажирате да започнете да правите.

Стъпка 5: Направете списък “Започвам да правя”, “Спирам да правя”

 

Развийте нови умения

 

Планът за личностно развитие е план за това как от това място, на което сте, да се преместите там, където искате да бъдете. Ако искате да имате нещо, трябва да дадете нещо в замяна. Например, ако вашата цел е да израстнете в кариерата, трябва да усвоите нови умения. Ако искате да стартирате собствен бизнес, трябва да научите повече за маркетинга, продажбите, предприемачеството, финансите и т.н.

Браян Трейси казва:
“За всичко, което искате в живота са, има цена, която трябва да платите в замяна. Решете какво наистина искате и определете цената, която трябва да платите. Помнете, за да постигнете нещо, което не сте постигнали досега – трябва да направите нещо, което никога не сте правили досега. Трябва да станете някой, който никога не сте били преди. Каквото и да искате, ще трябва да плтите цената, изразена в: жертва, време, усилия или дисциплина. Решете каква е тя и започнете да плащате цената още днес.”

С други думи, за да имате нещо, което никога не сте имали, трябва да придобиете умения, които не сте имали досега и да започнете да работите по тези умения колкото се може по-скоро.

Какви умения и знания ще ви помогнат да постигнете целта си?

Стъпка 6: Направете списък от умения, които трябва да развиете, за да постигнете целта си.

Започнете да действате

 

Ако искате да псотигнете голяма цел, има много действия, които ще трябва да направите.

Стъпка 7: Запишете 3-5 най-важни действия, които е необходимо да направите, като им поставите времеви хоризонт.

Намерете подкрепа

 

Кой може да ви помогне да постигнете целта си най-бързо?
Например, ако искате да смените работата си, вие ще предпочетете да разговаряте с кариерен консултант; ако искате да свалите килограми, трябва да имате фитнес инструктор; ако искате да подобрите финансите си, можете да говорите с финансов консултант…

Измервайте прогреса си

 

Най-добрият мотиватор за упоритостта, е нашият собствен прогрес. Дори когато тойе малък, това все пак е нещо. Важно е да осъзнавате, че се движите напред и да записвате нещата, които правите добре.

Ако нещо не върви добре, какво можете да направите по различен начин?
Ако не върви добре, това означава, че трябва да промените (подобрите) стратегията, която използвате. Правейки същите неща, ще получавате едни и същи резултати. Ако искате по-добри резултати се нуждаете от промяна.

Стъпка 9: Запишете нещата, които се нуждаят от промяна и дефинирайте нови стратегии, които ще изпробвате. Ваша отговорност е да направите нещата да работят за вас.

Този шаблон на план за личностно развитие от 9 стъпки ще ви помогне да създадете детайлен план за вашата цел, която е най-важна за вас. Можете да използвате същия темплейт, за да работите върху другите си цели.
Планът за личностно развитие е много мощен иснтрумент, чрез който да оцените живота си, да дефинирате какво е истински важно за вас и да започнете работа по нещата, който имат най-голямо значение за вас. Често в живота си сме толкова заети с нашите дейности “ден-за-ден”, че рядко имаме време да мислим за важните неща и да планираме. Изтеглете темплейта, следвайте 9-стъпковия механизъм и започнете промяната, която толкова дълго отлагате.

 

plan za lichnostno razvitie