10 причини успехът да зависи от увереността

Марков Колеж Умствена интелигентност Leave a Comment

Наскоро се появи една публикация в интернет пространството от Томас Чамаро-Премузич, в която той развива гледната си точка относно връзката между увереността и успеха. Той казва, че хората с ниска самоувереност работят по-усилено и по този начин стават по-успешни. На пръв поглед има логика в това заключение, но за съжаление, само на теория. В практиката това не се случва и сега ще изложа моята гледна точка върху връзката „увереност-успех“.

 

Липсата на Увереност Води до Бездействие

 

По-ниската увереност не води до успех. Даже напротив, води до отлагане. Бездействие. И често до пропуснати възможности. Липсата на увереност дава резултати, като бездействие и невъзможност човек да отстоява себе си. Пропуснатите възможности и поставянето на летвата твърде ниско също са резултати от неувереността. Вярата в себе си е това, което позволява да се издигнем и да достигнем потенциала си.

Когато говоря за увереност, нямам предвид сляпа арогантност и неадекватна самооценка. Тези, които са свръх уверени, попадат в различна категория. Все пак тук става въпрос за самоувереността, нужна за да повярваме в собствените си умения, цели и възможност за успех.Когато вярваме в себе си, е по-вероятно да предприемем действия. Да се изправим и да грабнем момента. И да се съхраним, дълго след онези, които са се съмнявали в себе си.

 

Ето и 10 причини, заради които вярвам, че самоувереността води до успех:

 

1. Желанието да създаваме

    1.  – Уверените хора създават нови неща. Те не се притесняват да тестват нова идея, когато тези около тях все още се чудят дали ще е успешна. По-склонни са да рискуват, а това води до по-големи шансове за успех.

2. Възможност да отстояваме себе си – Увереността ни позволява да отстояваме себе си по директен и устойчив начин. В противен случай можем да се окажем неизслушани или с нас да се отнесат несправедливо. Често неуверените хора дори не изразяват своите нужди, мнение, вярвне. Още по-често, в слуаите, в които са ги изразили, не ги отстояват, ако отсреща получат отхвърляне/отказ. Как бихме могли да станем успешни, ако не можем да заявим своята позиция в живота?!

3. Умението да Казваме „Не“ – Уверените хора имат умението да казват “Не”, когато е уместно. Те не поемат ненужна или неподходяща работа или задължения. Колкото по-малко се ангажираме с неща, които не са важни и не са в нашия кръг на влияние и компетентност, толкова повече време ще имаме за истински важните за нас и за целите ни действия, а това неминуемо ни приближава към успеха.

4. Умението да Казваме „Да“ – В същото време уверените хора казват “Да” на възможностите. Те не пропускат нови възможности, защото се срамуват, страхуват или имат предразсъдъци. Виждала съм как хора пропускат шансове (дори повишения), защото смятат, че не ги заслужават. Новите възможности ще ни отведат на нови места, ще получим нови резултати и е много вероятно тези резултати да са именно онези, които сме искали.

5. Увереността побеждава страха – Липсата на увереност може да доведе до парализиране от страх. Страх от провал. Страх от мнението на другите. Страх от неизвестното. За да успеем, е нужна увереност да се изправим и преборим страховете си. Смелостта е верен поддръжник на увереността. Смелостта е онази сила, която ни помага да направим първата ужасяваща крачка. И колкото по-смели ставаме да действаме, толкова повече шансове имаме да успеем.


ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТЕН ВИДЕО-КУРС: „ИНСТРУМЕНТИ ЗА УВЕРЕНОСТ“


6. Вяра в себе си – Самоувереност значи да вярваме в себе си. Хенри Форд казва, “Когато мислите, че можете или че не можете – вие сте прави.”. Той е бил прав.

7. Поставяме летвата достатъчно високо – Уверените хора поставят летвата високо и се целят високо. Липсата на увереност води до слаби цели, хвърляне на ниски топки и посредствени резултати.

8. Излизаме от зоната си на комфорт – Увереността ни позволява да познаваме границите си и да ги тестваме. Разтягайки границите си, ние ги увеличаваме. По-силни сме, отколкото си мислим. Излизането от зоната на комфорт ни позволява да правим неща, които не сме правили преди, а както знаем: за да имаме нещата, които не сме имали преди, следва да правим неща, които не сме правили преди!

9. Увереността задава въпроси – Увереността ни позволява да задаваме въпроси, дори когато другите мълчат. Увереността дори ни позволява сами да си “поискаме работата”.  Чувал си, че въпросите са по-важни от отговорите, защото те разширяват нашият ум и мироглед. Задаването на повече върпроси, които карат ума да работи на високи обороти, създава нови възможности и перспективи. Съвсем естествено, това води до повече възможности за успех.

10. Вяра в победата – Уверените хора вярват в успеха. И по-важно, те вярват в собствената си възможност да успеят. Имат позитивна нагласа към живота и вярват, че заслужават този успех!

 

Вече има редица изследвания в различни области, като психология, генетика, епигенетика и др., които доказват, че има пряка връзка между нивата на увереност и успеха. Също така, сериозни изследвания доказват, че успехът ни в по-голяма степен зависи от високата ни увереност, отколкото високото ни IQ (умствена интелигентност).

Вярвам, че увереността е тема, която всеки човек следва да разгледа, ако иска да постигне големи успехи и да се чувства добре „в кожата си“. Ако на теб ти липсва увереност, можеш да разгледаш всички наши безплатни ресурси по темата, както и да изтеглиш безплатното видео с инструменти:


ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТЕН ВИДЕО-КУРС: „ИНСТРУМЕНТИ ЗА УВЕРЕНОСТ“