otnosheniq s deca

Как да подобрим отношенията с децата си?

Марков Колеж Родителство Leave a Comment

Връзката между родител и дете е сред най-значимите в живота на човека. Като една от най-ранните връзки на детето, родителската връзка поставя основа за всички последващи отношения. Силните връзки родител-дете пораждат автономия, любопитство, самоуважение, по-добри умения за вземане на решения. Подобрете връзката с детето си, бидейки ангажирани (включени) в живота му и изграждайки по-стойностна комуникация.

БЪДЕТЕ АНГАЖИРАНИ (включени)

Бъдете на неговото ниво – можете да обогатите връзката с детето си, като се свържете с него по подходящ за възрастта му начин.

 • Ако имате малко дете – седнете на пода и играйте заедно с дървени блокчета
 • Ако имате тинейджър, вземете участие във видеоигра.

 

Подчертайте значението на заедността, единността – “споделеното семейно време”. Докато децата следва да знаят, че признавате и уважавате тяхната индивидуалност, то същото важи и за семейството като едно свързано цяло. Направете “споделеното семейно време” редовна, специална и сакрална част от вашето ежедневие. Децата учат много от времето заедно – споделят, изграждат социални умения, чувство за принадлежност.

 • Хранете се заедно
 • Прекарвайте време в задушевни разговори, споделяйте своите най-добри и най-лоши моменти от деня.
 • Бъдете заедно на спортни събития, кино, сред природата, играйте заедно, пр.

 

Посветете време на всяко едно от децата си поотделно.  Да прекарвате време заедно като семейство е от съществено значение. Също е добре да отделите време, за да се съсредоточите върху всяко дете поотделно. По този начин установявате връзка с всяко дете и изграждате отношения помежду си, показвате, че го уважавате. Това ви помага да се съсредоточите върху силата и таланта на всяко от децата си, да откриете неговата уникалност, силни страни.

 • Потърсете дейности, които истински вълнуват всяко от децата си. Може с едно от тях ще ловите риба, с друго – да усъвършенствате уменията му да свири на пиано, да четете или танцувате.. Нека са дейностите, които то обича, а не които на вас са приятни. Освободете част от седмичния си график, за да се посветите на времето с детето си и да изградите топли отношения, базирани на любов и загриженост. Изяснете ценностите и приоритетите си.

 

Поддържайте близки отношения с учителите, приятелите и извънучебните програми.

Родителите, които имат добри взаимоотношения с децата си, са искрено заинтригувани от случващото се в живота им, от техния вътрешен свят, мечти, стремежи, копнежи. Не можете да очаквате да имате силна връзка с децата си, ако просто казвате „добро утро“ и „лека нощ“ всеки ден. Разбираемо е, че сте заети с жонглиране на работа и други отговорности, но трябва също така да полагате усилия да опознаете децата си и да научите какво се случва в живота им. Ако имате свободно време, участвайте като доброволец в училище или редовно се срещайте с учителите на децата си, за да сте информирани за постиженията и предизвикателствата им в училище. Организирайте и се включете в спортни изяви или интелектуални игри, заедно с детето си. Споделете време с тях докато подготвят домашните си. Поканете приятелите на детето си, интересувайте се, опознайте ги – така ще знаете и какво е влиянието им.

 • Смейте се заедно. Потърсете смешната страна в ситуацията, разказвайте вицове, шеги, забавлявайте се.

ИЗГРАЖДАЙТЕ СТОЙНОСТНА КОМУНИКАЦИЯ

 

Бъдете надежден. Като родител, важно е да изградите атмосфера на доверие. Доверието е важна съставка в родителството. Разбира се, детето ви трябва да знае, че може да разчита на вас, че ще спазите обещанията, които сте дали.·       Доверието обаче означава и зачитане на потребността на детето ви от неприкосновеност и запазване на конфиденциалността, когато то споделя с вас.

Слушайте активно. Родителите са заети. Но вие също така искате да сте сигурни, че вашите деца знаят, че ви е грижа за това, което ви казват. Дори ако детето ви се оплаква от един и същ проблем в училище, отново ви разказва въодушевено за Mind craft или ви споделя за поредната си тийн драма, отдайте му цялото си внимание. Когато слушате активно, укрепвате връзката си с детето си, показвате му, че е значимо.

 • Изключете телефона си и изгасете телевизора. Искрено, с цялото си съзнание, внимание слушайте детето си и се опитайте да разберете посланието му.
 • Обърнете се към него, погледнете го, докоснете го, прегърнете го. Слушайте без критика, оценка, негативизъм, осъждане, без “още е твърде малък”, “не разбира”.

Създайте атмосфера на любов, топлина, споделяне и подкрепа

 • Ежедневно казвайте, показвайте на детето си, че е обичано.
 • Признайте го като личност, уважавайте го, приемето го като спътник в живота ви, като ваш учител.
 • Споделете пръв – разкажете за случилото се във вашия ден, за вашето предизвикателство, инцидент, потърсете съвет от детето си – така ще му покажете, че го зачитате, че ви е важно мнението му, ще расте с висока самооценка. Знаем, че децата копират това, което правим, а не това, което казваме.
 • Разкажете и за своите собствени интереси, хобита с детето си, за своите грижи. Вашето дете е по-вероятно да се отвори и да споделя, когато дадете пример за това.
 • Използвайте това време, за да опознаете душата на детето си. За да изградите значими взаимоотношения с някого, трябва да отделите време, за да се опознаете, като научите за интересите, предпочитанията, хобита и т.н. Отдайте се на времето с детето си с лекота, играйте и се шегувайте, като същевременно го уважавате и се уверете, че това, за което говори, е важно за вас.

 

 

 

Полезна информация

Научете повече относно засилването на връзката, доверието и разбирането между родители и техните деца.